Попълни своята автобиография
Отговори на получените оферти
Вземи по-добра работа
 

Новини

Месец Юни:
Нови кандидати: 903
Нови работодатели: 23
Изпратени оферти: 11279
 

Бързо търсене

Търси в КАНДИДАТИ

Държава

Град

Завършено образованиеПредходна работа

Започване

 
Нови регистрации за последните 24 часа: 23

Ще живея там, където ще работя

Според последното проучване на SuperJob.bg три четвърти от българите биха променили местоживеенето си, ако си намерят по-добра работа в друг град. Това са отговорили 75% от анкетираните потребители на сайта. Интересното е, че само 19.2% са готови да се преместят единствено в посока по-голям град. Останалите 55.2% са склонни да отидат и в по-малко населено място, стига работата, която получат там да е по-добра от настоящата им. Едва 25% от участниците в анкетата са преценили, че мястото, където пребивават в момента е по-важно за тях, от всяка делова оферта.
Резултатите от анкетата са изключително показателни за промяната в начина на мислене на българина. Ако до преди 20 години нешенецът се славеше със своята уседналост и дълбоката си връзка с родния край, то днес нещата са коренно променени. Тенденциите, навлизащи от Западна Европа и най-вече от САЩ, за промяна с лекота на местоживеенето явно са достигнали и Балканите и здраво са се загнездили в съзнанието на българина.
От друга страна, интересен е фактът, че повече от половината анкетирани са изказали готовност да се преместят и в по-малък град, стига предложението за работа там да е достатъчно добро. Този процент влиза в разрез с немалко предвиждания на български и чужди анализатори, че до няколко години 90% от населението на България ще бъде концентрирано в София. По всичко личи, че миграцията към столицата, на която сме свидетели през последните две десетилетия не е фиксирано еднопосочна, а е единствено обусловена от икономическата обстановка. И ако се вземе предвид разликата в стандарта София-Провинция, то явно е време все повече фирми да се замислят дали не е по-изгодно и за тях и за служителите им, поне част от бизнеса да се пренасочи извън и без това претъпканата столица.

Проучването е проведено сред 312 анкетирани посетители на SuperJob.bg и включва въпроса: "Бихте ли се преместили да живеете в друг град заради по-добра работа?".
 

Анкета

Какви средства са нужни на един човек месечно, за да живее нормално?

  • До 250 лв.
  • От 250 до 500 лв.
  • От 500 до 800 лв.
  • От 800 до 1000 лв.
  • Над 1000 лв.

    виж резултата